Kan jij zonder suiker?

Hoe we ten onder gaan aan suiker

Suiker, we kunnen niet met en we kunnen niet zonder… het is lekker, het geeft kleur aan de dag en het verhoogt de feestvreugde als we iets willen vieren. Suiker is in onze maatschappij synoniem met gezelligheid, warmte, liefde en samen zijn. Het is overal. Letterlijk in de vorm van een toevoeging aan onze voeding, maar ook figuurlijk in de vorm van allerlei denkbare luxe zoals kleding, auto’s, een mooi huis of luxe uitstapjes. Zonder suiker zou het leven een stuk saaier zijn, toch?

Of toch niet? Zou het zo kunnen zijn dat juist de letterlijke en figuurlijke suiker in onze maatschappij en in onze levens ervoor zorgt dat we met z’n allen steeds zieker en eenzamer worden? Dat we afkoersen op een massale suikerverslaving die ervoor zorgt dat we steeds verder van onszelf en elkaar vervreemden? Suiker is zeer verslavend, wat betekent dat je er steeds meer van nodig hebt om je lekker te voelen. Het is een drug, met verwoestende gevolgen.

Op dit moment is ongeveer 50 procent van de bevolking nog gezond, of, beter gezegd: deze groep mensen vertoont nog geen zichtbare klachten en gebreken. Wie weet wat er zich op dit moment, nog niet zichtbaar voor het oog, in hun lichaam afspeelt… Het overgrote deel van de ongezonde bevolkingstak lijdt aan overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, reuma, chronische vermoeidheid, kanker of een andere welvaartsziekte.

WE MOGEN DAN WEL MET Z’N ALLEN WEL STEEDS OUDER WORDEN, DE LEEFTIJD WAAROP WE STARTEN MET HET GEBRUIK VAN MEDICATIE LIGT STEEDS LAGER (OP DIT MOMENT IS DE GRENS AL GEZAKT NAAR ROND HET VIJFTIGSTE LEVENSJAAR!).

Van de senioren met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar gebruikt maar liefst 96 procent één of meerdere medicijnen. Gemiddeld gebruiken deze ouderen vijf verschillende soorten medicijnen per dag (bron: www.zorgvisie.nl). Er is dus wel degelijk een verschil tussen algemene gezondheid en levensduur (waarbij ook de ongezonde jaren gewoon meegeteld worden). Al met al een zorgwekkende situatie dus. Daar komt bij dat steeds meer mensen in de financiële problemen raken doordat ze jarenlang op een of andere manier boven hun stand hebben geleefd. In de ban van mooi, meer en beter zijn ze verslaafd geraakt aan de door de marketing zorgvuldig aangeprezen luxe. Producten en diensten die het leven een stukje mooier zouden maken, die je even laten vergeten hoe je er eigenlijk voor staat. Als afleider van dat wat er is. Als instantgeluksbrenger. Ook dit is suiker… Helaas is dit geluk vaak van korte duur. Eindelijk zal de rekening betaald moeten worden. Al die mooie dingen om ons heen zorgen ervoor dat we steeds meer willen en niet snel meer tevreden lijken te zijn met wat we hebben. Genoeg is niet meer vanzelfsprekend genoeg. Veel mensen zijn hele dagen aan het jagen op meer en vergeten daarbij welke gevolgen dit heeft voor hun gezondheid, voor de mensen om hen heen, voor de natuur en voor het grotere geheel.

Nu komt het mooie: je hebt zelf jouw web gesponnen, dus je kunt het ook weer uit elkaar halen en een nieuw web maken.

ALLES WAT IS AANGELEERD KUN JE OOK WEER AFLEREN.

Er is dus nog wel hoop. Je kunt dit letterlijk nemen door af te kicken van alle suikers die je eet, maar ook figuurlijk door heel goed te gaan kijken naar wat jouw waarheid is. Door heel eerlijk te durven zijn naar jezelf en te erkennen waar je in jouw leven nog suikers gebruikt ter compensatie van dingen waarvan je eigenlijk diep vanbinnen weet dat ze niet kloppen. Waar vlucht je nog in luxe, spullen en andere zaken? Heb je deze figuurlijke suikers werkelijk nodig of is het beter dat je andere beslissingen neemt zodat je ook hier vrij wordt?

 

2017-07-19T12:35:20+00:00