Gewicht verliezen: cardio of kracht?

Heb jij je ideale gewicht nog niet bereikt en sta jij regelmatig te dubben wat voor training je deze keer moet kiezen om af te vallen? Ga jij aan de gewichten hangen of moet jij je juist op de loopband in het zweet werken als je wilt afvallen en fit worden? Lees hier wat de positieve effecten zijn van zowel cardio- als krachttrainingen op je gewicht en hoe jij het beste gewicht kunt verliezen.

Cardiotraining
Of jij nu voor de laatste kilootjes gaat of een groot aantal kilo’s kwijt wilt raken: cardio is jouw beste vriend! Een gezond voedingspatroon helpt je om op gewicht te blijven. Maar voor het kwijtraken van de kilo’s zul je meer calorieën moeten verbranden dan dat jij in de vorm van eten en drinken binnenkrijgt. Is dat makkelijker gezegd dan gedaan? Niet echt! Cardiotraining is namelijk een van de meest effectieve manieren om deze calorieën te verbranden. Maar dat is niet het enige! Naast gewicht kwijtraken, zijn deze trainingen eveneens goed voor je hart- en vaatstelsel. Dit is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Dus hup, die loopband op (of ga lekker fietsen of op de crosstrainer), laat je adviseren over een uitgebalanceerd dieet en bereik jouw droomgewicht!

Krachttraining
Ook krachttrainingen kunnen het afvalproces flink stimuleren. Je spieren zijn dol op energie en ze hebben er veel van nodig. Hoe groter je spiermassa, hoe meer energie ze nodig hebben en hoe meer ze verbranden. Ook als je rust, gebruiken je spieren energie en over het algemeen hebben mensen met een grotere spiermassa dus meer calorieën nodig. Bovendien zul je met goed getrainde spieren sneller herstellen en klaarstaan voor een nieuwe workout. Het kan zijn dat je weegschaal de resultaten van gewichtsverlies anders weergeeft. Spiermassa is zwaarder dan vet en zodra vet wordt vervangen door spier, zal je gewicht dus niet direct afnemen. Je lichaamsomvang zal echter wel veranderen, richt je hier dus op om de resultaten te meten.

Zoals je kunt zien, heeft zowel een cardio-, als een krachttraining zijn voordelen. Als jij gewicht kwijt wilt raken, kun je deze trainingssoorten het beste combineren. Zo kun jij de pluspunten van beide trainingen benutten, maximaal profiteren en snel fit worden.

2017-07-19T12:57:36+00:00